Skip Navigation LinksÚvod > Repertoár > Inscenace > Agnes
Agnes
 
 

Agnes

Agnes

Agnes

Agnes

Peter Stamm / Alexander Riemenschneider a kol.

AGNES

 
Překlad: Viktorie Knotková Režie: Alexander Riemenschneider Dramaturgie: Viktorie Knotková Hudba: David Pagan Scénografie: Rimma Starodubzeva Hrají: Martin Pechlát, Ivana Uhlířová
 
Premiéra: 22.9.2011 Délka představení: 90 minut
 
"Všechno by nějak ztratilo smysl. Kdyby to neustále pokračovalo.“

Mladý německý režisér Alexander Riemenschneider zkoumá spolu s Ivanou Uhlířovou a Martinem Pechlátem současnou podobu milostného dramatu, touhu po blízkosti a hranice všudypřítomné samoty. AGNES je první z pěti premiér Poslední sezony Pražského komorního divadla v Divadle Komedie.

Peter Stamm se ve svém prvním románu AGNES zabývá strachem před konečností lidské existence i přáním zanechat po sobě stopy, tenkou hranicí mezi reálným a fiktivním světem i snahou o zachycení lidské identity. Alexander Riemenschneider však svojí inscenací tematizuje také samotné vyprávění příběhu, hraní a ztělesňování jako prostředky vzájemného mezilidského poznávání se.

AGNES sugestivně a s humorem vypráví o touze po společném bytí, strachu před pomíjivostí a o uchylování se do bezpečí fiktivní existence. Stáváme se svědky milostného vztahu poznamenaného stále výraznějším stíráním hranic mezi představou a skutečností, jsme adresáty otázek mj. po míře, ve které necháme umění působit na naše životy. Psaní příběhu, který měl být zpočátku pravdivým obrazem partnerského vztahu, možností vzájemného poznání, nad svými tvůrci postupně získává moc a nenávratně mění jejich životy.

Za inscenaci O MYŠÍCH A LIDECH (Deutsches Schauspielhaus in Hamburg 2009) byl mladý režisér Alexander Riemenschneider v roce 2010 nominován na německou divadelní cenu FAUST, jeho inscenace Handkeho KASPARA (Theater Bonn 2010) získala hlavní cenu na festivalu NRW Theatertreffen 2011. Českému publiku se v dubnu 2011 představil jako režisér závěrečné části triptychu POSLEDNÍ CHVÍLE LIDSTVA podle Karla Krause.

Kdy hrajeme:

 
Ceny:
1. kategorie 1. - 5. řada přízemí 300 Kč
2. kategorie 6. - 9. řada přízemí, 1. řada balkon 260 Kč
3. kategorie 10, 11. řada přízemí, 2. - 3. řada balkon 220 Kč
Sleva 2. kategorie ZTP, důchodci a studenti (po předložení platného průkazu o studiu) 156 Kč
Sleva 3. kategorie ZTP, důchodci a studenti (po předložení platného průkazu o studiu) 132 Kč

 
 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením