Skip Navigation LinksÚvod > Repertoár > Pro děti > Tři zlaté vlasy děda Vševěda
Tři zlaté vlasy děda Vševěda
 
 

Tři zlaté vlasy děda Vševěda

Tři zlaté vlasy děda Vševěda

Tři zlaté vlasy děda Vševěda

Tři zlaté vlasy děda Vševěda

Karel Jaromír Erben / David Jařab

TŘI ZLATÉ VLASY DĚDA VŠEVĚDA

 
Režie, adaptace: David Jařab Výprava: Erika Čičmanová Hudba: Petr Haas Hrají: Jiří Štrébl, Martin Pechlát, Stanislav Majer, Dana Poláková, Ivana Uhlířová, Vanda Hybnerová
 
Premiéra 10.2.2007
 
Půda je tajemné místo. Dá se tam utéct před světem dospělých a snít. Odpočívají tu staré a zapomenuté věci provokující naši fantazii. A navíc se tohle zvláštní místo může stát také dějištěm pro pohádku o zlém králi, Plaváčkovi, sudičkách i tajemném dědu Vševědovi a jeho třech kouzelných zlatých vlasech.

Klasická pohádka Karla Jaromíra Erbena patří vedle Zlatovlásky a Dlouhého, Širokého a Bystrozrakého k jeho nejznámějším pohádkovým textům vůbec.

Příběh Plaváčka, který přišel o své rodiče, byl vychován rybářem a poté, co překonal všechny nástrahy své cesty, se stal králem a vládcem, odkazuje na řadu mýtů a legend. Symbolická a alegorická obraznost tohoto textu je základem jeho životnosti bez ohledu na místo a čas.

Právě narozenému uhlířskému synkovi předurčí sudičky osud. Přes snahy královské moci tento osud zvrátit i přes strastiplnou cestu za štěstím a poznáním se však díky „čisté duši“ hlavního hrdiny a ochraně kouzelné bytosti jeho sudba naplní zcela podle předpovědi.

„První sudička: Já tomu chlapci dávám, aby přišel do velikých nebezpečenství.

Druhá sudička: A já mu dávám, aby ze všech šťastně vyvázl a byl dlouho živ.

Třetí sudička: a já m dávám za ženu tu dcerušku, co se dnes narodila tomu králi, který tu nahoře na seně leží.“

Kdy hrajeme:

 
Ceny:
Jednotné 70 Kč

 
Napsali:

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením