Skip Navigation Links
E15

SPÍLÁNÍ PUBLIKU JDE AŽ NA SAMOU MEZ DIVADLA

 
Uvedením legendární „mluvohry“ Petera Handkeho pod názvem Spílání publiku 2010 jako by divadelní režisér Dušan David Pařízek uzavíral jednu etapu své tvorby v pražském Divadle Komedie.

Text, který při prvním uvedení vyvolal jeden z největších skandálů poválečného evropského divadla a katapultoval autora mezi největší současné dramatiky, slouží pražským hercům k aktuálnímu postoji k dnešní době, k dnešnímu divákovi, k dnešnímu divadlu. Současně vyzývají i diváky k spoluúčasti a aktivitám.

Nevtahují je přímo do hry, byť mnohé části se hrají za plných světel v sále, spíš je svým nasazením a lidskou odvahou vyzývají k odkrytí autentických citů a emocí, vyvolávají v nich zcela nečekané, v kamenných divadlech neznámé divadelní zážitky. Diváci jsou vytahováni z ulit jistot a musejí k odehrávaným situacím a z jeviště „spílaným“ slovům zaujímat čitelné postoje. S takovou intenzitou a nasazením to u nás za posledních mnoho let dokázalo jen nemnohé profesionální divadlo.

Zpočátku na sebe jednotliví herci reagují, deklamují text, ironizují jej, náhle se ale láme. Z intelektuální komedie se mění v politické divadlo. Dávné Handkeho Spílání se stává manifestem současných tvůrců Divadla Komedie. Herci citují z Pařízkových inscenací, promítají na sebe obrazy minulých rolí, odhalují svůj styl a přístup k tvorbě, až – ve shodě s předlohou – vyspílají svůj vztek, zoufalství a zhnusení divákům přímo do tváří. Překročí jeviště a křičí. Svítí na sebe i na diváky. Stojí mezi nimi, řvou, cloumají celým prostorem.

Víc už divadlo nemůže. Po tomto spílání už lze jen spáchat sebevraždu, skončit, anebo začít znovu. S prázdným, čistým stolem. Z reproduktorů zní beatlesovské Come Together. Herci se vracejí na jeviště. Na závěr (anebo už po něm?) sekyrami, kladivy a motorovou pilou roztříští „prázdný prostor“ a s diváky si dávají pivo a buřty. Nový začátek? Nová naděje?

Spílání publiku 2010 je nejvýznamnější inscenace na našich profesionálních jevištích. Takto ryze, intenzivně a neuhýbavě se u nás v divadle většinou nemluví. Inscenace je promyšleným, vážně míněným, kritickým občanským postojem zabývajícím se podstatou umění a lidské existence. Už teď je legendou, už nyní vstoupila do historie českého divadla.

 
Vladimír Hulec, E15, 16. září 2010

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením