Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Divadlo Komedie zahájí sezonu Procesem
Deníky Bohemia

DIVADLO KOMEDIE ZAHÁJÍ SEZONU PROCESEM

 
Praha/ Inscenací proslulého románu Franze Kafky Proces dnes v Divadle Komedie odstartuje nová sezona 2007/08. Ve čtvrtek a v pátek pak bude mít titul v režii Dušana D. Pařízka světovou premiéru v hamburském divadle Deutsches Schauspielhaus v rámci mezinárodního projektu Projektion Europa. „K participaci na něm bylo přizváno šest divadelníků, kteří v poměrně krátkém časovém úseku představí své subjektivní vidění staronového domova Evropy,“ uvedl Pařízek.
Hlavním hrdinou románu je osamělý bankovní úředník ‘ Josef K., žijící v nejmenované městě. V den svých 30. narozenin je zatčen, někdo ho pomluvil. Smí se ale volně pohybovat. Marně se snaží zjistit, z čeho je obžalován a jak by se mohl ospravedlnit. Josef K. považuje nejdříve obžalobu za nesmysl. Cítí se být nevinen a bere vše jako legraci. Později se začne znepokojovat a snaží se soudní řízení ovlivnit. Vyhledává pomoc advokáta, malíře, který má styky se soudem.
Dovídá se, že soud má pod sebou rozvětvenou organizaci a že neuznává hmatatelné důkazy neviny. Soud žádá jeho doznání. Josef K. se nakonec přizná, protože začne pochybovat i sám o sobě. Nikdy nespatří své soudce, ani neslyší rozsudek. V podvečer svých 31. narozenin ho dva muži odvedou do opuštěného lomu a tam mu vrazí nůž do srdce, jako psovi. Aniž by se bránil.
V inscenaci Kafkova díla, v němž chtěl autor poukázat na nebezpečí zmechanizování člověka a života, hrají Martin Finger, Martin Pechlát, Roman Zach, Jiří Černý, Gabriela Míčová a Stanislav Majer. Autorem hudby je Ivan Acher, kostýmy vytvořila Kamila Polívková.
 
(gk), 3. září 2007, Deníky Bohemia

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením