Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Zase to začíná Kafkou, tentokrát ale jinak
Právo

ZASE TO ZAČÍNÁ KAFKOU, TENTOKRÁT ALE JINAK

 
Proces Franze Kafky je tématem jednoznačným jen zdánlivě. Převést ho na jeviště bývá zapeklité. První pražskou premiérou právě odstartované sezóny se o to v pondělí pokusil Dušan David Pařízek a jeho Pražské komorní divadlo (PKD) v Divadle Komedie.
Z novějších nastudování připomenu jen Pitínského zlínský Proces, postavený na příběhu. Pařízek zvolil protichůdný gard. Snaží se tlumočit pocit, a pokouší se vyprovokovat v divákovi souznění, někdy i nesouhlasný odpor.
Jak ubývá, zejména v generaci, která tvoří páteř publika Pařízkova PKD, pamětníků evropských totalitních systémů dvacátého století, je důležité, aby se noví interpreti Kafkových děl pokoušeli dobrat původního smyslu jeho próz.
Spisovatel o diktaturách neměl ještě ani ponětí, významoslovím povídek a románů zkoumá „jen“ smysl existence, vzpour, proher; spíše v obecné rovině, i když na půdoryse vlastních rodinných nebo milostných zkušeností.
Režisér se s Procesem od zatčení, výslechů, konfrontací, soudu až k popravě Josefa K. ztotožnil natolik, že se stal bezmála jeho osobní zpovědí: scénář, režie, scénografie, světelný design, volba songu Stand By Me Bena Kinga, Jerry Leibera a Mike Stollera... A přísně stylové vedení hereckého týmu.

Herci ve velkém stylu
V něm jsou nejpřesnější Martin Finger (Josef K.), v polohách od exprese osobní vzpoury až ke zklidněnému životnímu bilancování, a Gabriela Míčová, jejíž Leni a Slečna Bürstnerová jsou v Pařízkově výkladu i jakýmsi ironizujícím ženským alter ego Josefa K.
Znamenitou figurkou zlomeného ducha je Block Hynka Chmelaře. Mozaiku zpochybňovatelů poklidné existence naplňují Jiří Černý, Martin Pechlát, Stanislav Majer a Ivan Acher (Vyšetřující soudce, Advokát, Dozorci).
Sugestivní atmosféru celku prokreslují kostýmy Kamily Polívkové a hudba a projekce Ivana Achera.
 
Jiří P. Kříž, 5. září 2007, Právo

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením