Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > Prestižní uznání Světanápravci
Právo

PRESTIŽNÍ UZNÁNÍ SVĚTANÁPRAVCI

 
Martin Finger převezme Cenu A. Radoka za nejlepší herecký výkon v Bernhardově hře

Divadlo Komedie má nominaci na Divadlo roku. Dvě Ceny Alfreda Radoka by Komedii v sobotu v Divadle v Dlouhé ale neměly minout: Ivana Uhlířová má šanci získat titul Talent roku 2006, Martin Finger ocenění za nejlepší mužský herecký výkon.
Prestižní cenu obdrží Finger za titulní roli v inscenaci Dušana D. Pařízka Světanápravce, další pozoruhodné hry Thomase Bernharda na českém jevišti. Odezvu diváků i kritiky sklidily u nás už hry Immanuel Kant, Minetti, Před penzí, U cíle, Ritter, Dene, Voss, Divadelník, Náměstí hrdinů...
Bernhard se v Česku těší větší oblibě než v rodném Rakousku. Tam uvádění svých textů v závěti dokonce zakázal: po skandálu Náměstí (o sporné roli nacifikovaného Rakouska po anšlusu v roce 1938), jehož premiéru v Burgtheatru (1988) se krátce před autorovou smrtí pokoušeli zhatit představitelé nejvyšších státních institucí. Zákaz platil deset let... Světanápravce z roku 1979 je výmluvným obrazem ideologických, politických, většinou ale dříve nebo později především vojenských napravovatelů lidstva.
Z kritika starých pořádků - od čištění zubů až po morálku jedince a společnosti, a od asketičnosti a demonstrování vlastní skromnosti - rodí se trapič rodiny a ideolog pořádků nových, stejně hovadských, uzurpátorských, svobodu omezujících. Domýšleno - cesta géniů průměrnosti k diktaturám.
Fingera měl jsem v kontextu divadla českého, nikoli jen pražského, v dvanáctce nejlepších hereckých výkonů roku. Zdobí ho odvaha - úvodní sekvence světanápravcovy hereze děje se v rouše Adamově - a suverenita, stylová dokonalost. Aspoň zmínka o spoluhráčích: Míčové, Zachovi, Pechlátovi, Štréblovi a Majerovi... V inscenaci aktuální velice. I v Praze.
 
Jiří P. Kříž, Právo, 30. března 2007

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením