Skip Navigation LinksÚvod > Napsali o nás > Kritiky > V Komedii Bernhardovi rozumějí
Hospodářské noviny

V KOMEDII BERNHARDOVI ROZUMĚJÍ

 
Světanápravce Thomase Bernharda je další ze série temných "německých" inscenací Dušana D. Pařízka v pražské Komedii. Obrazně i doslova. Jak je režisérovým zvykem, značnou část děje uvěznil do tísnivého příšeří. Tmavé jeviště s pohovkou obkrouženou shlukem budíků je sugestivní existenciální úzkostí, takže po půlhodině dostanete neodolatelnou chuť vyskočit a na scénu si posvítit.
V rozporu s Bernhardovým textem Pařízek ubírá věk ústřednímu hrdinovi a jeho družce, aniž by zásadněji měnil vyznění. Starce znechuceného světem i lidmi představuje Martin Finger, jeho ponižovanou partnerku Gabriela Míčová.
Titulního Světanápravce hraje Finger virtuózním způsobem jako tyrana a totálního misantropa. Když jako napolo ochrnutý invalida sedí nahý ve tmě a utýranou ženu šikanuje příkazy, nebo když se ironicky ohlíží za svou kariérou světoznámého filozofa, jeho tichým hlasem prosakuje únava a nevíra. Slavnostní akt setkání se zástupci univerzity a města, při němž má být filozof vyznamenán, se pak logicky zvrhává v exhibici trapnosti. Jak jinak, ústřední idea Světanápravcova zní: svět se dá zlepšit jedině tím, že zničíme jeho obyvatele.
Ačkoliv je Thomas Bernhard neodmyslitelně spjat s rakouským prostředím, jeho ironické analýzy lidské marnosti nacházejí živnou půdu i u nás. Obzvlášť v Komedii jeho odkazu už dlouho a dobře rozumějí.
 
Saša Hrbotický, 11. prosince 2006, Hospodářské noviny

 
 

Klub

Divadlo Komedie, Jungmannova 1, 110 00 Praha 1, Tel: +420 224 222 484-5, pokladna: +420 224 222 734 PO-PÁ 12:00-20:00, SO-NE dvě hodiny před představením